Sari la conținut

Problema…

În fiecare an, aproximativ 9000 de copii intră în sistemul de protecție specială. Ei fie sunt abandonați de către părinții lor, fie sunt luați din familii pe motive de abuz, neglijență, deces, ori alte tragedii.

Deși cel mai bun loc pentru un copil și dezvoltarea lui este familia, de cele mai multe ori ei nu au altă opțiune decât să stea în centre de plasament, ori alte forme de protecție pentru mulți ani. Chiar dacă sistemul a fost gândit inițial să ofere un cămin temporar pentru copiii care au suferit o despărțire de familiile lor, ei stau în medie 7,5 ani în sistem. Iar anii aceștia au consecințe:

  •       Un copil dintr-un centru de plasament pierde între 1 și 2 puncte de IQ pe lună.
  •       Fetele care ies din sistem sunt de 10 ori mai vulnerabile în fața traficului de persoane.
  •       1 din 40 de tineri ce părăsesc sistemul se angajează legal în primul an.

Atunci când un copil își pierde familia, cea mai bună soluție este tot familia.

Deși sunt peste 50000 de copii în sistemul de protecție specială, doar aproximativ 3000 de copii devin adoptabili anual iar numărul de adopții este undeva la aproximativ 1000 de copii anual.

Cine suntem?

Alianța România Fără Orfani unește organizații nonguvernamentale, biserici, firme, persoane publice și private având un singur scop: fiecare copil să beneficieze de dragostea, susținerea și siguranța apartenenței la o familie. 

Ce facem?

Pentru a vedea o Românie fără orfani, noi am decis să ne concentrăm eforturile în patru tipuri de activități.

 Vrem să ajutăm familiile în pericolul de a-și pierde copiii să îi păstreze prin eforturi de prevenire.

Vrem să vedem mai multe familii care sunt gata să își deschidă brațele copiilor care au nevoie de o familie. Adopția nu este pentru familiile care nu au copii ci pentru copiii care au nevoie de familie. Dar multe familii nu-și pun problema adopției și din acest motiv, vrem să ne concentrăm și pe promovarea adopțiilor.

Vrem să depunem eforturi și pentru pregătirea celor ce au grijă de copii, fie că sunt familii adoptive sau educatori, asistenți sociali, psihologi, care se îngrijesc de copiii cu traumă. În acest scop, facem mult training.

Iar pentru că multe lucruri care țin de adopție sunt făcute în relație cu statul, depunem și eforturi pe partea de lobby și advocacy, pentru a vedea în relația cu statul un sprijin necesar, nu un obstacol.

Ce poți face tu?

  •   Aleargă împreună cu noi și fii o voce pentru cei peste 50,000 de copii din România lipsiți de îngrijire părintească.
  •   Informează-te despre situație: intră în această lume, cunoaște copii care au nevoie de o familie, vorbește cu specialiști și familii adoptive.
  •   Sprijină o familie adoptivă/de plasament sau sprijină o organizație care susține adopțiile cu timp, finanțe, încurajare, expertiză.
  •   Fă demersurile necesare pentru a adopta, a lua în plasament sau a deveni asistent maternal

Contactează-ne pentru mai multe detalii la:

Tel: 0726138601

E-mail: contact@arfo.ro

https://www.romaniafaraorfani.ro/

https://www.facebook.com/AliantaRomaniaFaraOrfani/

https://www.instagram.com/romaniafaraorfani/

re -->
ro_RO