Sarcina și alergarea
Te simți extenuată, amețită, ești însărcinată, dar asta nu ar trebui să te facă să te oprești din alergat. Cu atenție la detalii și cu ok-ul de la medic, kilometrii se pot aduna și pe parcursul lunilor de sarcină. Veți fi mai sănătoși, atât tu cât și copilul tău – poate cel mai important record personal pe care îl vei face.
Corpul fiecărei femei este diferit, la fel și modul în care experimentează sarcina. Dar au ceva în comun, și anume faptul că organismul lor se schimbă, schimbări fizice vizibile sau invizibile, așteptate sau surprinzătoare. Printre acestea amintim: creșterea în greutate, sânii devin mai sensibili și mai plini, piciorele se pot umfla, talpa piciorului se poate aplatiza, numărul la mărimea de încălțăminte se poate mări, ligamentele și tendoanele se întind și slăbesc, temperatura corporală crește, urinarea devine mai frecventă, crampele la nivelul picioarelor apar mai des etc.
Sunt sportive profesioniste care în perioada sarcinii au continuat antrenamentele și chiar au participat la concursuri. Printre ele, Alysia Montano, care a luat parte la Campionatul Național al SUA, la proba de 800 metri, pe când era însărcinată în 5 luni. Era la a doua ispravă de acest fel, după ce făcuse același lucru și când fusese însărcinată cu primul copil, atunci fiind în luna a 7-a. ”Intenția mea a fost să fac lumea să se informeze despre ce înseamnă să alergi pe parcursul celor 9 luni”, a spus americanca. Când a alergat însărcinată în luna a 7-a, a parcurs cei 800 de metri în 2.32:13, cu aproape 35 de secunde mai încet decât cel mai bun timp al ei. Pentru că a vrut să vadă cum sarcina afectează organismul sportivelor profesioniste care continuă să se antreneze, Comitetul Olimpic Internațional a adunat, în 2015, o comisie formată din 16 experți în domeniu, care după un an au pus la dispoziția publicului un raport (AICI). Un material complex, dar cu un mesaj simplu: ”Exercițiul în timpul sarcinii pentru atleții de elită nu pare a afecta nici mama, nici fetusul”.
Dar ce se întâmplă în cazul sportivilor amatori? Sunt motive să se continue alergarea pe parcursul sarcinii? Cam toate studiile arată că cel puțin 20-30 minute pe zi de mișcare, câteva zile pe săptămână, nu numai că nu strică dar poate avea un efect benefic asupra organismului viitoarelor mame: reduce riscul nașterilor înainte de termen, al apariției preeclampsiei (creșterea tensiunii arteriale) etc. Însă, dacă nu erați alergătoare înainte atunci în timpul sarcinii nu este un moment bun să începeți.
Sunt motive să nu alergi pe parcursul celor 9 luni? Sunt, așa cum numeroase studii medicale arată, mai ales când există complicații legate de sarcină, cum ar fi sângerările, probleme ale placentei etc. Atenție și la hidratare pentru că transpirați mai repede și mai mult când sunteți însărcinată. De asemenea, ar fi bine ca în zilele cu umiditate ridicată sau cu temperatură mare să alergați în sală sau să nu alergați deloc, mai ales dacă sunteți în primul trimestru când nu e bine să aveți o temperatură a corpului ridicată. În plus, aveți grijă la suprafața de alergare, pentru că centrul de greutate se schimbă. De asemenea, fiți atentă la ligamente pentru că ele devin mai sensibile în această perioadă, din cauza faptului că organismul produce relaxină, un hormon care le afectează. Când să vă opriți din alergare? Dacă în timp ce adunați kilometri apar sângerări vaginale, amețeală, dureri de cap, probleme cu respirația, extenuare etc, atunci opriți exercițiile și adresați-vă medicului dumneavoastră cât mai repede posibil.
Trebuie să acceptați că felul cum alergați se va schimba față de ce știați. Viteza va scădea, nu mai puteți alerga distanțe foarte lungi, veți avea nevoie de perioade mai lungi de refacere. Pentru că presiunea asupra vezicii urinare crește în timpul sarcinii, ar fi bine să alegeți rute în care există mai multe locuri în care puteți să opriți. De asemenea, și digestia e mai înceată în timpul sarcinii, deci ar trebui să acordați mai mult timp după masă, înainte să ieșiți la alergare. Se poate alerga o cursă când sunteți însărcinată? Indicat este să consultați un doctor înainte și să aveți în vedere că cel mai important lucru este sănătatea copilului.
Pentru cele mai multe viitoare mămici alergarea în primul trimestru poate fi destul de greu de realizat din cauza deselor perioade în care apare amețeala și extenuarea. În al doilea trimestru însă, perioadele aceastea dispar în cea mai mare parte și energia parcă revine. Se poate crește un pic nivelul kilometrilor dar nu trebuie pierdut din vedere faptul că sarcina evoluează și pot apărea noi dureri, mai ales de spate sau de ligamente, și că trebuie să găsiți metode de a oferi un suport burții în creștere.
Când ar fi bine să ne oprim din alergat în timpul sarcinii? Începând din al treilea trimestru lucrurile devin foarte dificile și ar fi indicat să vă opriți. Chiar dacă sunt viitoare mămici care continuă să alerge și în această perioadă, distanțele și ritmul scad puternic. Și multe dintre cele care au făcut-o, o fac de obicei fără acordul medicului.
Cât de repede se poate reveni la alergare după naștere? Sunt specialiști care cred că ar fi în regulă să se revină imediat la antrenamente, dar sunt și unii care spun că ar trebui luată o scurtă pauză după postpartum, care poate să ajungă la 8 săptămâni. Indiferent când porniți iar să adunați kilometri trebuie să nu așteptați prea multe într-un timp prea scurt, este ca atunci când ați reveni după o accidentare.