Sari la conținut

Romanian Angel Appeal

logo_autism

Înființată în anii 90’ de către soțiile membrilor formației Beatles, Fundația Romanian Angel Appeal (RAA) oferă, de 25 de ani, servicii pentru sănătate în România.

Impresionată de primele imagini din orfelinatele românești care, după căderea comunismului, înfiorau întreaga lume, Olivia Harrison a tras un semnal de alarmă și a mobilizat comunitatea artistică internațională, fonduri și voluntari în sprijinul copiilor bolnavi și instituționalizați din România.

Prin parteneriate cu spitale, autorități guvernamentale, organizații nonguvernamentale și companii, luptăm pentru binele și sănătatea copiilor și persoanelor afectate de boli cronice, aflați la risc de discriminare și excludere socială (copii instituționalizați, defavorizați, pacienți infectați cu HIV, persoane afectate de autism, pacienți cu tuberculoză etc.).

În ultimii ani, o mare parte din eforturile noastre este îndreptată către cauza autismului.

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neuro-biologică, ce se manifestă fie la naștere, fie la vârsta de 18 – 24 de luni a copilului. Dat fiind specificul afecțiunii, persoanele autiste, indiferent de varsta pe care o au, prezintă nevoi speciale cărora trebuie să li se răspundă individualizat. În absența intervenției terapeutice, severitatea tulburării se modifică în timp.

În România, există în prezent, oficial, peste 7000 de persoane diagnosticate cu autism. Cadrele medicale (medici, pediatri, psihiatri etc.) încă au dificultăți în diagnosticarea precoce a autismului, numărul de specialiști în intervenții recuperatorii este mic, iar infrastructura de asistență și intervenție este insuficientă. Totodată, în ciuda unei Legi a educației incluzive, integrarea copiilor cu autism în instituțiile de învățământ se realizează cu dificultate.

Începând cu anul 2008 am derulat șapte proiecte naționale și mai multe campanii de informare și/sau strângere de fonduri pentru această cauză. Obiectivele acestora sunt:

  • Informarea presei și a publicului larg cu privire la problematica autismului
  • Înființarea unei rețele de centre de consiliere și asistență gratuită
  • Instruirea medicilor și formarea specialiștilor în intervenții terapeutice
  • Propunerea de politici publice concrete, în sprijinul persoanelor cu autism
  • Întărirea capacității de advocacy a organizațiilor care promovează drepturile persoanelor cu autism din România
  • Creșterea accesului la serviciile sociale și de bază pentru copii cu TSA și părinții acestora
  • Programe de pregătire pentru integrarea școlară
  • Reducerea inegalităților și prevenirea excluderii sociale în școli, comunitate și pe piața muncii a copiilor și tinerilor cu tulburări din spectrul autist (TSA)

Dacă viața copiilor și tinerilor vulnerabili, afectați de boli cronice și aflați la risc de excludere socială este un pic mai bună astăzi, ne bucurăm să știm că poartă și o părticică din sufletul echipei Fundației Romanian Angel Appeal.

autism

re -->
ro_RO