Skip to content

Sprintul la copii, drumul spre o alergare corectă și eficientă

Nu toți copiii aleargă corect, nu toți sprintează ca Usain Bolt, dar toți pot deprinde aceste activități care îi pot ajuta în orice sport și nu numai.

Alergarea la copii se dezvoltă de obicei între vârsta de 18 și 24 de luni, fiind un semn că ”piticul” se descurcă bine cu mersul. Deja de la 3 ani, este stăpân pe această nouă îndemânare, de la 7 -9 ani putând fi deja îndreptat spre atletism (uneori se fac grupe și de la 4-6 ani), deci putând fi învățat să sprinteze corect, să-și modeleze în bine tehnica. Alergarea este suportul multor altor activități, dacă copilul știe să fugă și să sprinteze mai mult ca sigur va ști să se bucure de o paletă largă de sporturi și nu numai. Copiii sunt născuți să alerge și asta o arată în fiecare moment, la școală, în pauze, uneori și în clase, pe terenul de joacă, în parcuri, oriunde te uiți există puști și puștoaice neastâmpărate.

Copiii sunt sprinteri, la ei viteza există în mod natural, aproape toți sunt rapizi. Cu o îmbunătățire a tehnicii de alergare/sprint progresele pot apărea rapid. Aveți însă grijă ca și ei să aibă parte, așa cum și adulții au nevoie, de o încălțăminte adecvată, de o hidratare corectă, de o încălzire bună și în același timp, pentru că vorbim de pitici, de activități distractive. În plus, încercați să nu îi forțați prea tare pentru că, să ajungi să alergi repede, să sprintezi corect, nu se învață peste noapte. Dacă sunt prea multe antrenamente, dacă nu se introduce joaca ca parte a pregătirii, mai mult ca sigur micuții vor fi descurajați și nu vor exista progrese, mai mult, copiii putând alege să renunțe. Alergați alături de el, implicați-vă, nu fiți doar spectatori. Așa vor dezvolta o iubire față de acest sport. Dacă vă vor vedea că faceți asta des și cu plăcere sigur și ei vor dori să alerge mai mult și mai repede și o vor face fără să se streseze.

Copiii învață să alerge încă de mici dar asta nu înseamnă că știu să o facă bine, că știu să sprinteze. Unii iubesc să alerge, sport care parcă le dă oportunitatea să folosească acea energie care pare nesfârșită, alții nu.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care copiii le fac în alergare (multe din ele vizibile și la adulți)?

Piciorul din față este împins prea mult înainte în încercarea de a acoperi o distanță mai mare;
Se stă prea mult aplecat în față, fapt ce duce la o folosire ineficientă a mușchilor picioarelor;
Brațele și capul sunt mișcate ”necontrolabil”, folosindu-se astfel mai multă energie decât de obicei la alergare;
Încercarea de a împinge prea mult în piciorul de impuls îl face de fapt să stea prea mult pe sol în loc să ajute la mărirea vitezei.

Care sunt elementele unei tehnici corecte pentru sprint?

Trunchiul trebuie ținut drept și vertical;
Capul nemișcat, dar cu gâtul și fața relaxate;
Coatele îndoite la 90°, cu pumnii fiecărei mâini nu foarte strânși (ca și cum s-ar ține o pasăre de mici dimensiuni în fiecare mână);
Umerii relaxați dar nemișcați;
Genunchii ridicați în timp ce mușchii sunt încordați pentru a livra putere;
Pașii inițial scurți și rapizi la începutul sprintului, apoi, pe măsură ce se câștigă viteză și impuls, măriți.

Se poate încerca o îndreptare a modului de a sprinta a copiilor, în moment ce aceștia aleargă. Astfel, coatele trebuie să fie îndoite la 90°, pentru a fi sigur că va face asta până la urmă. Spuneți-le să miște mâinile cu forță de la șold până la zona feței, demonstrându-i mișcarea, pentru că ajută la viteză. Observați-l când aleargă rapid pentru câteva secunde și apoi explicați-i ce este necesar să modifice.

Primii pași, nu numai în atletism, în orice, trebuie să fie corecți, apoi devin foarte greu de corectat. Din această cauză, poate cel mai indicat este ca el să fie supravegheat de un antrenor, de un instructor, pentru a învăța corect deprinderile necesare unei alergări ”fluide”, corecte, eficiente. Se vor dobândi astfel noi aptitudini, va fi alături de alți copii și va putea participa chiar la competiții într-un mediu sigur, va învățat despre corectitudine și disciplină. Tot ce trebuie făcut atunci când îl duceți la sport este să vedeți cât de pregătit este emoțional și fizic pentru ca această nouă activitate să nu devină frustrantă.

re -->
en_GB