Light into Europe

Light Into Europe

Fundaţia romano-britanica Light into Europe, cunoscuta pina in anul 2003 pentru redeschiderea si dezvoltarea Serviciul Roman de Ambulanta Aeriana, si-a concentrat eforturile in ultimii ani catre copiii si tinerii cu dizabilităţi de vedere şi de auz din Romania pentru care realizează şi dezvoltă programe şi servicii educaţionale, de viata independenta si de sprijin familial.
Din 2003, numărul beneficiarilor a crescut de la 50 de copii surzi dintr-o şcoală din Bucuresti, la 3000 de copii din 20 de şcoli şi centre speciale pentru copii nevăzători sau surzi şi 500 de familii.
Scopul activităţilor, programelor şi parteneriatelor dezvoltate este de a îmbunătăţi calitatea vieţii cât mai multor copii şi tineri cu dizabilităţi senzoriale care continua sa sufere de izolare sociala si profesionala, oferindu-le acces la informaţie si educatie adaptata potentialului fiecaruia şi echipamente de sprijin care vin in intimpinarea nevoilor lor de zi cu zi.
Pornim de la premisa cuprinsă în Declaraţia ONU a drepturilor copilului, că fiecare copil are dreptul la o educaţie adecvată şi adaptată nevoilor şi abilităţilor individuale, ca etapă esenţială în dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă şi profesională.
Principalele programe derulate de fundaţie:
– Educatie creativa pentru elevii cu deficienta de auz
– Deprinderi de viata independenta pentru elevii cu deficienta de vedere
– Accesibilizarea educatiei in format adaptat: big print, Braille, limbaj mimico-gestual
– Primul program de Ciini ghizi pentru nevazatori.
Programul de accesibilizare a educatiei are la baza drepturile fundamentale ale fiecarui copil la scris, citit, comunicare si dezvoltare personala. Copiii cu deficienta de vedere nu beneficiaza de manuale scolare si carti in format marit, ceea ce le reduce substantial sansele la o educatie egala.
In cadrul programului, pe care il derulam de patru ani, transcriem in formate adaptate (big print, audio si Braille) manuale scolare si texte de literatura pentru elevii slab-vazatori si nevazatori, in baza evaluarilor individuale de vedere functionala a elevilor.
Programele si activitatile fundatiei sunt derulate din Centrul de Resurse pentru Persoane cu Deficienţe Senzoriale in 20 de şcoli speciale şi centre şcolare din ţară (situate în Bucureşti, Iaşi, Târgu Frumos, Buzău, Cluj, Timişoara, Arad, Craiova).
Echipa Centrului nostru numara 2 specialisti in educatie speciala, un instructor de educatie creativa, un specialist in orientare si mobilitate, un profesor de limbaj mimico-gestual, un instructor de ciini ghizi, un specialialist in terapie ocupationala si un specialist in accesibilizare, alaturi de 6 colegi cu deficienta de vedere sau de auz in pozitii de trainees.

lightintoeurope_caritate